Sponsor

30 Ocak 2018 Salı

Tüketim çılgınlığı ve zararlari



Tüketim Cilginligi ve zararları.

İnsanların hedefleri hiç tükenmez,Bir hedefe varır ve yenisi başlar.Yenisi,yenisi ve derken yaslanmış yada hastalıklarla boğuşan beden kalmış.

Amaç daha iyi ve kaliteli yaşamı elde etmek,elde edersin ama bu hırsla neleri kaybettiğinin farkında olmazsın,farkına vardığında zamanı geri döndürmeye çeksin.İş,işten geçmiş olacak.

İnsanlık olarak çok çalışmaya teşvik ediliyoruz.Ne kadar çok çalışırsan,o kadar cok kazanırsın mantığı.Acaba mantıklı mı?

Esasında düz mantık,insan ne kadar kazanırsa o kadar harcar doğrumu.Evet doğru,durum böyle olunca her zaman mevcut kazanımın üstüne cikilirmi evet,borç bu durumda biter mi hayır.Hal böyle olunca insanların aşırı tüketimi, üretim yapan firmaların iştahını kabartır.

Her 2 ayda,3 ayda bir sizin alımını yaptığınız ürün eskime den yenisini çıkarırlar.Siz bir arkadaşınız da,eşiniz ve dostunuz da gorur amanın benim ürün geride kalmış,yeni versiyonuna sahip olayım deyip yenisini alırsınız,tam bir tüketim çılgınlığı firmaların taktikleriyle size sunulmuş olur,siz bu tuzağın farkına varmadan yola devam edersiniz.Farkina vardığınızda tek şey bu ay sonu ödemelerin çoğaldığı ve elinize geçen kazanımın yetersiz geldiği inancının başlaması.Daha çok kazanmak,daha fazla hırs,daha fazla vücudu yorma,ailene zaman ayirmama,stres,bunu yazarken bile kağroluyorum.

İnsanlar bu Dünyayı bu hale kendilerinin getirdiğinin farkına varmiyor,hep şikayet ediyorlar.

Tabiki her insan iyi yaşamı ister ama iyi yaşamak tüketim ve savurganlık la olmaz.Savurganliklarimizin nelere sebeb olduğuna bakmalıyız.

Hedefiniz ev sahibi olmak,sadece mekan farkı nedeniyle maliyet olarak aynı fiyatla üretilen evlerden daha pahalı olanı tercih ettiniz,sizin için bu çok doğru birsey çünkü kaliteli,güvenli,ayrıcalıklı hissi uyandırır egonuz tatmin olur.İnsaatla uğraşan firmalarda bu egonun farkına varır.Daire fiyatları fırlar önceden mesela 100 TL olarak alginiz daire olur 800 TL,tamam yatırım dersiniz,yanlız bu yatırım mantığının hiç bir tutulur tarafı yok.Bir sonraki adımda dairenizi sattığımız da alacağınız daire 1500 TL olmuş olacak.Buna sahip olmak içinde yeniden borç,hırs,yıpranma moduna baslayacaksin.Kazanan yok.Sadece fiyatların artmasına neden olacak bir savurganlık yapmış oldunuz.Kaybeden kim?Siz.

İnsan olarak bu tarz hareketlere sebeb olacak harcamalardan kacinmalyiz.

Biz Millet olarak alım yaparken abartmayi severiz.Arkadas ver ordan 5 kg soğan,5 kg patates misal veriyom yanlış anlamayın kalabalık aileleri ayrı tutuyorum.
Aldığınız ürünlerin sadece 2 ser kilosunu kullandınız yada kullanamadiniz.Urunler bozuldu çöpe atıldı.Bu davranışın geri dönüşü.Urunu tüketiminiz den fazla almaniz nedeniyle piyasada ürünün alım fiyatını artmasına neden oldunuz ve ürüne baglanan paranızı çöpe attınız her yönüyle zarar,kime size.

Ekmek tüketiminiz günde 1 ekmek,siz garanti olsun ve alışkanlıklarınız sebebiyle 2 alırsınız.1.ekmeği tuketir,2 ekmeği yarına bırakırsanız,ertesi gün ekmek bayatlar,yenisini alirsiniz peki alınan 2.ekmek ne oldu cevap basit çöp.Bu davranışla verilen emek israf oldumu?,Ülke ihtiyacından fazla üretim yapildimi?talep artışı yaşandı bunun neticesi ekmeğin gramajı ve kalitesi düşüp fiyatı arttı buna sebeb kim oldu?Siz.

Unutmamak gerekiyor kaynaklar az ve sınırlı durum böyle olunca tüketim yanlışlıkları mız sebebiyle her geçen gün ihtiyacımız olan ürünlerin yapay ve kalitesiz olmasına katkıda bulunuyoruz.Gelecek zamanda hastalıklara davetiye çıkarıyoruz.

Gelecek nesilleri savurganlık davranışları nedeniyle şimdiden cezalandiriyoruz.Cok fazla harcama ve tuketmenin Dünya ve insanlar için hiç bir getirisi yok.İlerleyen zamanda elimizde olan paranın,para etmediğini anlayacagiz ama geç olacak.

Cunku sağlıksız ve mutsuz Dünyanın sebebi,savurganlık devam ederse bizler olacağız.Tuketim alışkanlıklarınızı gözden geçirin çok fazla tuketmek mutluluk değildir.Kotu sonu getirir.Sonuc olarak çok tuketmek farkında olmadan tüm Dünyayı mutsuz ediyor.Bu yazıdan sonra siz bunun farkında olun.

Saygilarimla

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder