Sponsor

1 Şubat 2018 Perşembe

Doğumdan sonra bebek kontrolleri ve bakimi


Uzun süre bedeninde tasimaktan yorgun düşen vücudun doğumla birlikte rahatlayacak.Hosgeldin bebek.Bebeğinizi tanımak alışmak için bolca zamanınız olacak.

Doğumdan sonra hızlı fizik muayene yaptırmanız,acil tedavi gerektiren büyük bir problem olup olmadığını kontrol ettirmeniz önem arz eder.

Doğumdan 72 saat sonra (üç gün) daha ayrıntılı bir inceleme yapılacaktır. Buna, bebeğinizin kalbi, kalçaları ve gözleri (ve erkeklerde testisler) ve genel fizik muayene dahildir. Test, bir bebek uzmanı veya özel eğitim görmüş ebe tarafından yapılabilir. Hastaneden ayrılmadan önce yapılması gerekmez. Bebeğinizin ayrıca bazı rutin sağlık kontrolleri ve bakımları olacaktır.

K vitamini
Kan pıhtısını düzgün hale getirmek, kolay kanamaları onlemek için K vitamini almalıyız . Bazı yenidoğan bebeklerin, çok az miktarda K vitamini vardır ve bunlara "yeni doğanın kanamalı hastalığı" olarak adlandırılan nadir bir kanama bozukluğuna neden olabilir; bu da beynin içinde  tehlikeli kanamalara neden olur. Bunu önlemek için bebeğinize K vitamini enjeksiyonu yaptırmanız önerilir. Bebeğinizin enjeksiyonu yapılmasını istemiyorsanız oral dozlarda K vitamini alabilirsiniz.

Yenidoğan işitme taraması
İşitme kaybıyla birlikte az sayıda bebek doğar. Bebeğin işitmelerini kontrol etmek için hızlı ve basit bir test verilecektir. İşitme kaybının erkenden belirlenmesi,gelecekte yaşanacak rahatsızlıklara erken müdahale edilmesiyle,çocuğun ve ebeveynin sosyal hayatta rahat bir nefes almasını sağlayacaktır.

Yenidoğan kan tarama testi
Bu test bebeğinize 3 ile 6 gun içersinde yapilmalidir. Tamamen gönüllüdür, bu nedenle doktorunuz, ebe ya da hemşire, bebeğinizin test edilmesini isteyip istemediğinizi soracaktir. Ebe, topuklarından bir miktar kan alınmasını isteyecek, birkaç damla kan alımı yapilacak. Bunun ağrıya neden olmasından endişe ediyorsanız, test gerçekleşirken emzirmeyi deneyebilirsiniz - araştırmalar bunun kendisini rahatlattığını gösterir.Kan taramasi nadir ancak potansiyel olarak ciddi hastalıkları test etmek için yapilir. Tüm bebekler fenilketonüri (PKU) için test edilir - bir metabolik bozukluk; kistik fibroz; Galaktozemi; ve konjenital hipotiroidizm - tiroid hormonu eksikliği olup olmadığını
Tespit etmek için yeni doğan kan taramasını yaptırın.

Hepatit B ve C
Bazı insanlar hepatit B virüsünü herhangi bir belirti göstermeden kanlarında taşırlar. Eğer hamile bir kadın hepatit B'ye sahipse, bebeğine geçirebilir. Bebek hasta olmayabilir, ancak daha sonra hayatta karaciğer hastalığına yakalanma ve gelişme ihtimali yüksektir.

Hepatit B ile enfekte annelere doğan tüm bebeklerin hepatit B'ye yakalanmalarını önlemek için aşı yaptırmaları gerekir. Hepatit B'ye yakalandıysanız bebeğiniz doğumdan kısa bir süre sonra ve bir, iki ve on iki ayda aşılanacaktır. Bebeğinizin aşılamanın faydalı olup olmadigini kontrol etmek için senede bir test edilmesi gerekir.

Bebeğiniz doğduğunda hepatit C ile enfekte iseniz, enfeksiyonu geçirebileceğiniz küçük bir risk vardır. Bebeğiniz uygun bir zamanda test edilecektir.

Bebeğini tanıma
Bir kaç gün bebeğinizi tanımakla gecireceksiniz.Her detayı farkedeceksiniz - saçlarının rengi ve dokusu, el ve ayaklarının şekli ve yüzündeki farklı ifadeler. Sizi endişelendiren bir şey fark ederseniz,doktorunuza başvurunuz. Bebeğiniz icin her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için bir ebe, çocuk doktoru ya da yenidoğan hemşiresine,muayene ettiriniz.

Kordon bakımı
Doğumdan kısa bir süre sonra, ebe umblikal kordonu bebeğinizin karnına (göbek) yakın plastik bir klipsle sıkıştırır . Daha sonra, kordonu keserek, kelepçe takılı olarak küçük bir kısmı birakilir. Kordonun kuruması ve kendiliğinden dusmesi yaklaşık bir hafta sürecektir. Bu gerçekleşene kadar bebeğin göbeğini temiz ve kuru tutun. Göbekten herhangi bir kanama fark ederseniz, ebenize, sağlık görevlisine ya da doktora söyleyin.

Fontanelle (Bıngıldak)
Bebeğinizin başının üst kısmında, kafatası kemiklerinin bir arada kaynaşmadığı elmas şeklinde bulunan aciklik .Buna " fontanelle " denir .Kemikler kapanmadan önce muhtemelen bir yıl veya daha fazla zamanla kendiliğinden kapanacaktir.Bebeğiniz nefes alırken fontanelle hareket ettiğini fark edebilirsiniz. Dokunma veya yıkama konusunda endişelenmenize gerek yok çünkü cildin altında sert bir tabaka ile korunuyor.

Çarpmalar ve morluklar
Yeni doğan bir bebeğin başında bir miktar şişlik ve çürük olması ve belki de gozdekanlanma olması yaygın bir durumdur. Bu sadece doğum sırasındaki sıkma ve itmenin bir sonucudur ve zamanla kaybolur. Fakat eğer endişeleniyorsanız, doktorunuza veya ebenize bu konuda bilgi alabilirsiniz.

Doğum işaretleri ve lekeler
Bebeğinize yakından bakmaya başladıktan sonra, başta baş ve yüz olmak üzere küçük işaretler ve lekeler bulacaksınız. Bazen daha büyük lekeler olacaktır. Bu doğum lekelerinin çoğu sonunda kaybolacak.Tamamen ortadan kaybolmuyorsa, bebeğinizi doktorunuza muayene ettirin.

En yaygın olanı, bazı kişilerin 'leylek izleri' dediği küçük pembe veya kırmızı izlerdir. Alın ve göz kapaklarındaki v şeklinde gorulur.Bir kaç ay içersinde kaybolurlar. Boynunun kenarındaki izler daha uzun sürebilir, ancak bunlari saçları ortecektir.

Çilek izleri oldukça yaygındır. Koyu kırmızı ve biraz kaldırdılar. Bazen doğumdan birkaç gün sonra ortaya çıkıp giderek büyürler. Gitmek biraz zaman alabilir, sonunda kaybolurlar. Yeni doğmuş bebeklerde lekeler ve kızarıklıklar çok yaygındır ve zaman içersinde gecerler.Ancak, bebeğinizin davranışlarında bir değişiklik fark ederseniz, örneğin, bebeğiniz düzgün beslenmiyorsa ya da çok uykulu veya çok huzursuzsa, derhal doktorunuza basvurunuz.

Bebeğinizin derisi
Doğumda, bebeğinizin cildinin üst tabakası çok incedir ve kolayca hasar görür. İlk ayda (ya da prematüre bebeklerde daha uzun süre ) bebeğinizin cildi olgunlaşır ve kendi doğal koruyucu bariyerini geliştirir.
Vernix (rahimde bebegi kaplayan beyaz yapışkan madde) daima doğal emilmesine bırakılmalıdır. Bu doğal bir nemlendiricidir ve ilk birkaç gün içinde enfeksiyona karşı koruma sağlar.

Prematüre bebeklerin cildi daha hassasdır. Yenidoğan ünitesindeki personel size cilt bakımı konusunda bilgi verecektir.

Bebeğiniz gecikmişse , ciltleri kuru ve çatlak olabilir. Bunun nedeni, tüm koruyucu maddenin emilmesidir. Hiçbir krem ​​ya da losyon kullanmayın çünkü bunlar iyiden daha fazla zarar verebilirler. Bebeğinizin cildinin üst tabakası önümüzdeki birkaç gün içinde soyulur ve altındaki mükemmel cilt ortaya cikar. Bebeğinizi ilk ay boyunca yalnızca düz suyla yıkayın.

Göğüsler ve cinsel organlar
Çoğu kez yeni doğmuş bir bebeğin göğüsleri biraz şişer ve bebeğin bir çocuk ya da bir kız olmasına bakmaksızın biraz süt sızdırır. Erkek ve dişi yenidoğan bebeklerin cinsel organları sıklıkla şişmiş görünür ancak birkaç hafta içinde vücutlarıyla orantılı görünecektir. Bebek kızları bazen biraz kanar veya vajinadan beyaz, akıntı olusur. Bütün bunlara doğumdan önce anneden bebeğe geçen hormonlar neden olur. Endişelenmek için bir neden yok.

Sarılık
Yaklaşık üç gün yaşındayken, birçok bebek hafif sarılık gelişir . Bu onların derilerini ve gözlerinin beyazlarını biraz sarı gibi gösterecektir. Bu genellikle 10 gün içinde kaybolur, ancak daha şiddetli sarılık tedaviye ihtiyaç duyabilir.

Bebek emzirme
Bebekler nasıl emileceğini bilerek doğar. İlk birkaç gün boyunca emilimlerini solunumlarıyla koordine etmeyi öğrenirler.

Emzirme sırasında elleri ve ayaklarıyla nesneleri kavrar ve eğer düz bir yüzeyde dik duruyorsa basamak hareketleri yapacaklardır. Emme sırasında oluşan tüm bu istemdışı hareketler birkaç ay içinde ortadan kalkar ve bebeğiniz bunun yerine daha kontrollü hareketler yapmaya başlar.

Yenidoğan bebekler tüm duyularını kullanabilirler. Özellikle yakınlarındaysa  insanların yüzlerine ve nesnelere bakarlar. parlak ışık ve sese tepki verirler. Ayrıca annelerinin doğumdan hemen sonra eşsiz kokularını da bilirler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder