Sponsor

17 Şubat 2018 Cumartesi

Geçmeyen diz ağrısına dikkat!


Diz ağrısı , akut yaralanmalardan tıbbi durumun komplikasyonlarına kadar birçok nedenden kaynaklanan yaygın bir sorundur.

Diz ağrısı, dizin belli bir alanına lokalize edilebilir veya diz boyunca dağılabilir.

Diz ağrısına genellikle fiziksel kısıtlama eşlik eder.

Kapsamlı bir fizik muayene genellikle diz ağrısı tanısını koyacaktır.

Diz ağrısı üç ana kategoriye ayrılabilir:

Akut yaralanma:kırık bir kemik , yırtık bağ veya menisküs yırtığı gibi

Tıbbi durum: artrit , enfeksiyonlar

Kronik kullanım / aşırı kullanım koşulları: osteoartrit , patellar sendromlar, tendinit ve bursit

Bazı egzersizlerde (koşu, kayak) veya çalışma koşullarında (uzun süre diz çökmüş gibi) tekrarlayan hareketler sırasında aşırı doz kullanımı , kıkırdağın parçalanmasına ve ağrıya yol açabilir.

Dinlenmeye yanıt vermeyen veya birkaç gün içinde kaybolmayan  ağrı bir doktor tarafından değerlendirilmelidir

Tedavi
PRP tedavisi adını Platelet Rich Plazma kelimelerinin baş harflerinden alır.  Platelet rich plazma, trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazma anlamına gelir.

PRP tedavisi, kan damarları içerisindeki iyileştirici hücrelerin yetersiz kaldığı durumlarda kullanılır. Örneğin diz ekleminde, diz kemik ve kıkırdak bölgesinde kan damarı olmadığı için iyileştirici hücreler oraya gidememektedir ve orada oluşan hasarları iyileştirememektedir. Bu sebeple kişinin kolundan 7-8 mililitre kan alınır. Bu kanın içerisindeki beyaz ve kırmızı kan hücreleri ayrıştırılır. Ardından beyaz kan hücreleri, yani iyileştirici hücreler dediğimiz trombositler tekrar kişinin dizine enjekte edilir.
PRP tedavisinde önemli olan kişiden alınan kanın bozulmadan, içerisindeki proteinler çökmeden ve pıhtılaşmadan diz eklemine verilmelisidir. PRP'ler standart olmadığı için etkin bir PRP uygulanabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Burada en önemlisi kişinin PRP'den doğru fayda görüp görmeyeceğinin doğru belirlenebilmesidir.

PRP tedavisi kireçlenme, menisküs ve diz bağı hasarı gibi durumlarda etkili olur. Yine eklem sıvısı azalmışsa, eklem sıvısı eklenmiş PRP'ler de vardır. Fakat kişide tam kopmuş bir bağ yırtığı varsa, çapraz bağ yırtığı örneği varsa, menisküsü tamamen kopmuş ve parçalanmışsa PRP tedavisi uygulanmamalıdır. Bunlara ek olarak romatizmal problemlerde, dizde artmış eklem sıvısı, ödem varsa, yapılacak PRP ödemli dokunun içerisinde kalır ve faydalı olamaz.
Bazen hastalar "ben 7-8 defa PRP yaptırdım fakat faydasını görmedim" gibi yorumlarda bulunur. Oysaki PRP'nin başarısında birkaç faktör çok önemlidir. Doğru hasta seçimi ve diz tedavisine uygun kit kullanılmazsa, PRP'den başarı beklenemez.
PRP tedavisinde başarıyı etkileyen faktörler








.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder