Sponsor

14 Şubat 2018 Çarşamba

Bobrek yetmezliği,belirtileri ve tedavisi



Böbrek yetmezliği nedir?Böbrek yetmezliği belirtileri,Böbrek yetmezliği nasıl tedavi edilir?


BÖBREK YETMEZLİĞİ BELİRTİLERİ
Böbrek yetmezliğinin ilk aşamalarında herhangi bir belirti görülmeyebilir (asemptomatik). Ancak böbreklerin çalışma kapasitesi düştükçe vücuttaki su ve elektrolit dengesi bozulmaya başlar. Böbrek yetmezliği bir sonraki aşamaya geçtiğinde güçsüzlük, nefes darlığı görülür.

Böbreklerin görevini yerine getiremediği durumlarda böbrek yetmezliğinden bahsediyoruz. Eğer bu durum 3 aydan uzun sürerse kronik böbrek yetmezliği olarak nitelendiriyoruz. Böbreklerin görevlerine gelince en önemli görevi böbreğin idrar oluşturmaktır. Bunun sayesinde vücutta sıvı dengesini korumak, tuz dengesini korumak gerçekleştiriliyor ve vücutta oluşan zararlı maddeler üre kreatin gibi bunlarda vücut dışına idrarla atılabiliyor. Diğer önemli görevlerinden tansiyon dengesini korumaktır. Bu tansiyon dengesini salgılınan hormanlar sayesinde gerçekleştiyor. Bunlardan bir tanesi renin’dir. Diğer başka bir hormon yine önemli eritropoetin diye adlandırdığımız hormon kan yapımında rol almakta. Diğer bir horman D vitamini diye nitelendirdiğimiz kemik yapısında görev almakta ve bütün bu görevlerini yerine getiremediği durumlarda böbrek yetmezliği ortaya çıkıyor.

Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir?
Daha çok kronik böbrek yetmezliğinden bahsediyoruz. Bunları anlatmadan önce kronik böbrek yetmezliğini 5 evrede incelediğimizi söylemek istiyorum. Bunu da böbreğin çalışma ve süzme kapasitesine göre belirliyoruz. Örneğin biz onu normal 120 ml dakika olarak biliyoruz ve azaltıkçada evreleri ilerliyor ve 4. Evrede bu süzme kapasitesi 30’un altına düştüğü evredir ve böbrek yetmezliğinin belirtileri ancak bu evrede başlamakta. Bunun sonucunda bu hastalık oldukça sinsi bir hastalık olduğunu ve ilk evrelerde hiçbir belirti vermediğini ancak belirtiler ileri evrede ortaya çıktığınının üstünde durmak istiyorum ki bu ileri evre artık tedavi için çok geç bir evredir. Ve hekimin hasta ve hastalık için yapabileceği çok fazla bir şey artık kalmamıştır. Yine de bu belirtiler nelerdir? En önemlisi halsizliğin olmasıdır, eform kapasitesinin azalması şahsın, konsantrasyon bozukluğu, uyku bozuklukları onun dışında cilt renginin değişmesi daha çok sarı toprak rengini alması, cildinde kaşıntılar olması, bacaklarında ve göz kapaklarına şişlikler olması ve daha önce olmayan yüksen tansiyon ortaya çıkması, gece idrar yapmaları ve idrar miktarında azalma olarak sayabiliriz. Bunun dışında sabah olan bulantı-kusmaları ve iştahsızlık kilo kaybıda bu belirtilere ilava edebiliriz.

Böbrek Yetmezliğinin Nedenleri Nelerdir?
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık neden diyabet hastalığı yani şeker hastalığı. İkinci önemli neden tansiyondur hipertansiyon diye adlandırdığımız. Daha sonra nefritler bun nefritler özellikle böbreği tutan hastalık grubudur. Onu takiben böbrek taş hastalıkları, prostat gibi onu takiben ailevi bir takım böbreği tutan hastalıklarlar mevcut. Bunlardan en sık olan polikistik böbrek hastalığı FMF diye adlandırdığımız ailevi akdeniz ateşi çocukluk yaşında VUR ‘de diye adlandırdığımız mesaneden böbreğe idrar kaçağı olan bir durum çok önemlidir enfeksiyonlar ve böyle liste devam eder.

Böbrek Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir?
Son dönem böbrek yetmezliği evresine ulaştığında hastalık, hastalarımıza 3 tane tedavi seçeneği sunuyoruz. Bunlar hemodiyaliz tedavisi, periton diyaliz tedavisi ve böbrek naklidir. Hemodiyaliz tedavisi haftada 3 gün 4 saat boyunca hastanın damarından aldığımız kanı filitreden geçirerek temizleyerek tekrar hastaya verdiğimiz bir yöntemdir.
Peritondiyalizi ise hastanın karnına bir kateter yerleştiriyoruz. Kateterin bir kısmı karın içinde bir kısmı da karnın dışında kalıyor ve bu kateterden hasta kendi başına 6 saatete bir ve ya makine aracılığıyla belli miktarlarda sıvı 2000 ve ya 3000 civarında karın içine dolduruyor 8 saat sonra ve ya 6 saat sonra tekrar boşaltıyor ve tekrar aynı miktarda sıvı karın içine dolduruluyor ve bu şekilde devam ediyor. Ve ya özel makinelerimiz var gece boyunca hasta kendini makineye bağlıyor ve sabah kadar makine bu işlermi kendisi yapıyor.
Üçücü tedavi yöntemimizde böbrek naklidir. Şimdi bu üç tedavi yöntemi arasında eğer kıyaslama yapacaksak en sağlıklı ve en iyi tedavi yöntemi böbrek naklidir.
Böbrek naklinde hastalar sağlığına tamamen kavuşuyor ve bir kadın doğum yapabiliyor. Çocuk sahibi olabiliyor. Oysa diğer tedavi yöntemlerinde hastalar ömür boyu bu tedavi yöntemlerini sürdürmek zorundalar ve kadınlar çocuk sahibi olamıyorlar. Bir diğer önemli bir noktada hemodiyaliz ve periton diyalizde kalan hastalarımızın 5 yılda ölüm riski ve ya bu kayıplarımız yani hastalarımızı kaybettiğimiz oran %40-50’dir. Oysa ki böbrek yetmezliği nedeni ile böbrek nakli yaptığımız hastalar 5 yılda %80-90 yaşatabiliyoruz. Yani kaybımız %10 oluyor. O yüzdende böbrek nakli çok daha iyi çok daha sağlıklı bir yöntemdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder