Sponsor

12 Şubat 2018 Pazartesi

Karın ağrısı deyip geçme,ihmale gelmez



Karın ağrısını hafife almayın,hiç ummadigin rahatsızlığın seni uyariyordur.Karin ağrısının neden oluşuyor,hep beraber öğrenelim.

Karın ağrısı tanımı ve gerçekleri
Karın ağrısı , kaburgaların altındaki ve pelvisin üst kısmındaki  bölümünde hissedilen ağrı veya rahatsızlıktır.

Karnın içindeki organlardan veya gövdeye bitişik organlardan gelir.
Enflamasyon, bir organın şişmesi veya bir organa kan akışının kaybolması neden olur.

Gelenrritabl bağırsak sendromu (IBS ), normal bağırsak faaliyetlerinin bağırsak kas veya hiper-duyarlılık büzülmesiyle kaynaklanabilir.

Bununla bağlantılı semptomlar şunları içerebilir:

Şişkinlik
geğirme
Hazımsızlık
Kabızlık
İshal
GÖRH (  astroözofageal reflü hastalığı)
Mide ekşimesi
Göğüs rahatsızlığı
Pelvik rahatsızlık

Karın ağrısının nedeni , özellikleri, fizik muayene ve test temelinde teşhis edilir. Bazen teşhis için cerrahi islem gereklidir.

Özelliklerin atipik olabileceği, testlerin her zaman anormal olmadığı, ağrıya neden olan hastalıkların birbirini taklit edebileceği ve ağrının özellikleri zamanla değişebileceği için, tıbbi teşhis zorludur.

Tıbbi tedavi, hastanın hastalığın öyküsüne veya nedeni olabilecek diğer sağlık durumlarına bağlıdır.

Karın ağrısı nedir?
Karında karın ağrısı hissedilir. Karın Yukarıdaki kaburga ve diyaframın alt kenar boşluğu, aşağıda pelvik kemik (pubik ramus) ve her iki yanındaki kanatlar tarafından sınırlandırılmış bir anatomik bölgedir . Ağrı karın boşluğunu kuşatan karın duvarlarının dokularından (deri ve kaslar gibi) ortaya çıksa da, karın ağrısı terimi genelde abdominal boşluk içindeki organlardan kaynaklanan rahatsızlığı tanımlamak için kullanılır.

Karnın organları mide, ince bağırsak, kolon,karaciğer , safra kesesi, dalak ve pankreas içerir.
Teknik olarak, daha önce açıklanan alanın en alt kısmı mesane ve rektumun yanı sıra erkeklerdeki prostat bezi ve kadınlarda rahim, fallop tüpleri ve yumurtalıklar içeren pelvis dir.Alt karın veya pelvisden ( karın ağrısı )daha düşük karın ağrısı gelip gelmediğini öğrenmek genellikle zor olabilir .

Bazen karın boşluğuna yakın organlar, örneğin alt akciğerler , böbrekler, rahim veya yumurtalıklar gibi durumlardan kaynaklanıyor olsa da, karın ağrısı hissedilebilir . Öte yandan, karnın içindeki organlardan gelen ağrıların onun dışında hissedilmesi de mümkündür. Örneğin arka tarafta pankreas iltihap ağrısı hissedilebilir. Bu ikinci ağrı türleri, "hissettirilen yerden kaynaklanmadığı için" adı verilir, aksine, hissettikleri yerden uzakta bulunur (başka bir deyişle farklı bir alana yönlendirilir).

Karın ağrısına neden olan şey nedir?
Karın ağrısı (örneğin, bir organ iltihabı neden olduğu  apandisit ,
 divertikülit ,kolit ), (örneğin, bir organ ya da germe distansiyon göre, bağırsak, bir safra kanalının blokajı tıkanması safra taşları ile karaciğer şişmesi hepatit ) veya bir organa kan tedarikinin kaybedilmesi (örneğin, iskemik kolit).iltihaplanma, şişme ya da kan kaybı olmaksızın karın ağrısı da ortaya çıkabilir. 

İkincisinin önemli bir örneği irritabl bağırsak sendromu (IBS ) 'dir. Bu karın ağrısı neyin sebep oldugu belli değil IBS , ama içinde (örneğin, spazm) bağırsak kaslarının anormal kasılma veya strese  bağlı olduğuna inanılmaktadır bağırsak (viseral hiper uygunsuz ağrılı duyarlılıkların -duyarlılık). Bu sıklıkla fonksiyonel ağrı olarak adlandırılır çünkü ağrının sebebini açıklayan belirli bir anormallik bulunmaz - en azından henüz yoktur

Karın ağrısı belirtileri, semptomları, lokaliteleri, türleri ve şiddeti

Doktorlar, olası sebepleri bulmanıza yardımcı olmak için karın ağrınız hakkında çeşitli sorular soracaktır, örneğin:

Ağrı nasıl başladı?
Aniden ortaya çıkarsa, bu karnın içindeki bir organ ile ilgili bir sorun önermiş olabilir; örneğin kolon (iskemi) ya da safra kanalı tıkanıklığı bir safra taşıyla ( biliyer kolik )kesilmesi .

Ağrı nerede?
Apandisit, tipik olarak karın ortasında rahatsızlık verir ve ardından  sağ alt karın hareket eder .
Divertikülit, tipik olarak, çoğu kolonik divertikülün bulunduğu sol alt karındaki rahatsızlığa neden olur.
Safra kesesinden rahatsızlık (safrakoliği veya kolesistit ) genellikle safra kesesinin bulunduğu yere yakın orta, üst karın veya sağ üst karında hissedilir.

Ağrının türü ve şekli nedir?
Ciddi, kramplı, surekli mıdır; yoksa aralikli ve yokoluyor mu?Bağırsak tıkanıklığı başlangıçta barsak kaslarının kasılmaları ve bağırsak distansiyonu nedeniyle kramp ağrısı dalgalarına neden olur.Gerçek kramp benzeri ağrı, bağırsaklardaki kuvvetli kasılmaları gösterir.
Safra kanallarının safra  taslari tarafından engellenmesi tipik olarak 30 dakika ile birkaç saat arasında süren sabit (sabit) üst karın ağrısına neden olur.

Akut pankreatit tipik olarak üst karın ve sırt üstü şiddetli, acımasız, sürekli ağrıya neden olur.
Akut apandisit ağrısı başlangıçta umbilikus yakınında başlayabilir, ancak inflamasyon ilerledikçe sağ alt karın hareket eder.
Ağrı karakteri zaman içinde değişebilir. Örneğin, safra kanallarının tıkanması bazen enfeksiyonsuz veya safra kesesinin iltihaplanmasına (akut kolesistit) kadar ilerlemektedir. Bu olduğunda, özellikler inflamatuar ağrı özelliklerine dönüşür.

Ağrı ne kadar sürer?
IBS'nin rahatsızlığı genellikle aylarca ya da yıllar geçtikçe artar ve azalır ve yıllarca ya da on yıllarca sürebilir.
Biliyer kolik birkaç saat sürer.
Pankreatit ağrısı bir veya daha fazla gün sürer.

Asit ile ilişkili hastalıkların  gastroözofageal reflü hastalığı 
(GERD ) veya duodenum ülseri)ağrısı tipik olarak haftalar ya da aylar boyunca daha kötü olan ve daha iyi olan (peryodik olarak)
haftalar ya da aylar periyoduyla ortaya çıkar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder